Agroep 09-01-2014

De meditatie van de bijeenkomst van 9 januari 2014 wordt voorbereid door Nadia Van Kampen.

Zij heeft uit  “Ik ben, Zijn”  – Shri Nisargadatta Maharaj  – p 408- 410 volgende tekst gekozen:

Maharaj:   Zet je intellect aan de kant. Maak er geen gebruik van als we het over zelfkennis hebben. Een onbekende kracht is actief en jij beeld je in dat jij dat bent. Je bent alleen waarnemer van wat er gebeurt en je bent op geen enkele manier in staat het gebeuren te beïnvloeden. Het is niet zo belangrijk om te weten waarom we hulpeloos zijn, zolang we maar duidelijk zien dat we voor een ogenblik hulpeloos zijn.
Je zelfrealisatie wordt belemmerd en vertraagd doordat je zit te wachten op iets unieks en spectaculairs, op een verblindende explosie. Wacht niet op die explosie, want die is al achter de rug. Die gebeurde toen je geboren werd en je jezelf herkende als zijn, als weten, als voelen. Denken en voelen zijn uitwendige dingen maar jij beschouwt die als jezelf.
Voer geen oorlog met je herinneringen en je gedachten, probeer alleen om andere en belangrijke zaken in je aandacht te brengen, zoals de vraag ‘wie ben ik’ of  ‘Wat is echt en wat is voorbijgaand?’ Geen herinnering kan blijven bestaan als jij je interesse erin verliest.
Je gebondenheid wordt in stand gehouden door een emotionele band. Je bent doorlopend op zoek naar het prettige, je gaat het pijnlijke uit de weg, je bent altijd op jacht naar geluk en vrede. Het zoeken naar geluk is dat wat je ongelukkig maakt?
Probeer het eens anders: wees onverschillig voor prettig en onprettig, vraag niets, weiger niets en wijd je hele aandacht aan dat niveau waar ‘Ik ben’ de enige en eeuwige Realiteit is. Het zal je gauw duidelijk worden dat vrede en geluk deel uitmaken van je eigen diepste wezen. Het is niet nodig te zoeken naar dat wat je al hebt.
Het is goed en natuurlijk om van jezelf te houden. Je moet alleen goed weten waar je precies van houdt. Je houdt niet van het lichaam maar van het leven: van waarnemen, voelen, denken, liefhebben en scheppen.  Het leven is waar je van houdt en dat ben je, dat is alle dingen.
Kijk dieper. Denk eraan je te herinneren: wat er gebeurt, kan alleen gebeuren omdat ‘ik ben’. Alles herinnert je eraan dat ‘Je bent’. Maak een dankbaar gebruik van het feit dat je moet zijn om te kunnen ervaren. Je hoeft niet op te houden met denken. Wees alleen niet geïnteresseerd. Het verlies van je interesse bevrijdt. Maak een einde aan je zucht om dingen te veroveren, aan je gewoonte om resultaten te willen zien, dan ben je zo vrij als het heelal. Hol nergens meer achteraan.Het heeft geen zin om tegen de aard van het leven zelf in opstand te komen.
Als je het Onveranderlijke wil vinden, ga dan dieper dan mentale ervaringen. Als ik zeg dat je je doorlopend ‘Ik ben’ moet herinneren bedoel ik daarmee: ‘Kom daar steeds weer thuis’. Een bepaalde gedachte kan nooit een natuurlijke geestestoestand zijn – dat is alleen de stilte. Niet de idee van stilte , maar de stilte zelf. In zijn natuurlijke toestand keert de geest na elke ervaring spontaan naar de stilte terug of beter gezegd: elke ervaring vindt plaats met de stilte als achtergrond.

Na de theepauze delen we onze bevindingen.

Graag een seintje als je komt naar mailadres of GSM 0476 896 504.
Het aantal plaatsen is immers beperkt.
Print Friendly, PDF & Email