Verslag oktober 2014- april 2015 Gent en Leuven

Gent en Leuven (Jacques)

De stiltegroep te Gent komt elke 2de donderdag van de maand bij mij thuis te Gent van 19u tot 21u30 samen. Die van Leuven heeft zijn bijeenkomst elke 1ste en 2de dinsdag van de maand van 19u30 tot 21u30 in de Romaanse Poort. De Studiekring Orenda, beheerd door Kurt Wittesaele, huurt voor ons een mooie stille ruimte in dit historisch gebouw.
Enkele jaren geleden ben ik de uitnodiging op de bijeenkomsten gestart met YMLP (Your mailing list provider). Dit systeem laat toe de geïnteresseerden (deelnemers en personen die zich opgegeven hebben) de uitnodiging te sturen. De geadresseerden kunnen zich op deze nieuwsbrief vrij uitschrijven. Thans is de mailinglijst aangegroeid tot 80 contacten (40 voor Gent en 40 voor Leuven). Het systeem meldt dat +/-70% de uitnodiging meermalen opent en dat +/-10% hiervan doorklikt naar de website van de Advaita Stiltegroepen of het Advaita Centrum. Uitschrijvingen zijn eerder zeldzaam. Thans wordt ook telkens een bericht geplaatst op de website van de advaitagroepen.
Beide groepen hebben dezelfde struktuur: het eerste uur is er stilte met – hoofdzakelijk – teksten van Douwe en enkele meditatieve korte muziekstukken. Bij aanvang wordt er de laatste tijd een ontspannings-/inzichtsoefening – van Douwe of Douglas Harding – gegeven. Na dat uur stilte is er een theepauze met versnapering. Meestal in stilte. Het volgende uur is er mogelijkheid tot uitwisseling van eigen ervaring. Dit gebeurt altijd in een gemoedelijk sfeer, met de meditatietekst als inspiratiebron . Nooit ontaardt het in discussie of waanwijsheid.
In Leuven treedt Marc Verhelst bij als mede-coördinator in plaats van Leen Stessels.
In beide groepen heeft er zich een kerngroep van 7 mensen gevormd. Regelmatig komen er vrienden terug die al een hele tijd geleden hadden deelgenomen. Nieuwelingen (enkele per jaar) komen en gaan. De meeste deelnemers hebben Douwe niet gekend. Telkens een ander persoon vinden die een tekst wil voorbereiden, lukt niet zo goed. Er is ook vraag naar andere authentieke teksten.
Voor iedereen is de stilte belangrijk en een sterke bron van ervaring van openheid. Hieraan draagt het mediteren in groepsverband sterk bij.
Tijdens de uitwisseling kunnen we vaststellen hoe elkeen zijn eigen weg gaat. Die grote verscheidenheid is in een sfeer van openheid een bron van vreugde.
Het gevoelsmatige en het mentale zijn in beide groepen mooi in evenwicht.
Elke bijeenkomst is een wonderbaarlijk gebeuren. Telkens nieuw. Er is een groei naar meer mildheid en verbondenheid.

Print Friendly, PDF & Email