Agroep 2018-10-09

Zonder verlangen zijn – het hoogste geluk

Bij de bevrijding wordt het Zelf bevrijd van zijn onjuiste en door onszelf geprojecteerde begrippen.
Een bepaalde ervaring, hoe mooi die ook is, kan dat nooit bevatten. Elke ervaring is beperkt door de tijd. Wat een begin heeft, moet ook een einde hebben. Het enige wat je met zekerheid kunt zeggen: ‘Ik ben’.
Blijf je richten op het gevoel ‘Ik ben’ en wordt er één mee, los erin op, totdat je denken en de ik-ervaring één worden. Als je blijft proberen, vind je op een gegeven ogenblik het juiste evenwicht in je aandacht en je liefde en dan lost het denken voorgoed op in de ‘gevoelsgedachte’: ‘Ik ben’. Wat je daarna ook mag zeggen of denken of doen, dit gevoel van onverstoorbaar en liefdevol Zijn blijft altijd tegenwoordig als de in-grond van denken en voelen.

Als je dieper ga dan het denken en voelen vind je de onmiddellijke ervaring van het Zijn, Zien en Liefhebben.
Je slaagt hierin door steeds dit ‘Ik ben’ voor ogen te houden. Wat voor ervaringen er ook op komen dagen, blijf zelf onbewogen in de wetenschap dat alle waargenomen dingen vergankelijk zijn en dat dit ‘Ik ben’ blijft.
Het is mogelijk aan verschillende kanten bezig te zijn en met een geweldig animo te werken, terwijl je toch van binnen vrij en rustig blijft, met een geest die als een spiegel is die alles weerkaatst zonder daar zelf door te veranderen.

Je eigen Zelf is de hoogste leraar (satguru). De uitwendige leraar (guru) is maar een mijlpaal. Alleen je innerlijke leraar begeleidt je tot je doel, want hij is het doel. Zoek binnen in je en je zult hem vinden.
Bezoeker: Als ik naar binnen kijk, zie ik waarnemingen en gewaarwordingen, gedachten en gevoelens, angsten en verlangens, herinneringen en verwachtingen. Ik zit midden in deze mist en ik zie niets.
Maharaj: Dat wat dit alles ziet en wat ook dat ‘niets’ ziet, is de innerlijke leraar. Alleen Hij is, al het andere is schijn. Hij is je ware natuur, je hoop en je enige weg naar vrijheid; vind hem, laat hem niet los en je vindt je redding en je veiligheid.

Bezoeker: Kunt u me de kortste weg naar zelfrealisatie wijzen?
Maharaj: Er is geen weg die langer of korter is, sommige mensen zijn serieuzer dan andere. Ikzelf bijvoorbeeld – ik was maar een heel gewone man, maar ik schonk mijn goeroe mijn hele vertrouwen. Ik deed wat hij me aanried. Hij zei dat ik me moest concentreren op ‘Ik ben’ en dat heb ik gedaan. Hij maakte me duidelijk dat ik wezenlijk iets dieper ben dan alles wat je kunt waarnemen of bedenken – en ik geloofde hem. Ik gaf hem mijn hart en mijn ziel, mijn volledige aandacht en alle tijd die ik vrij kon maken (ik moest werken om een gezin te onderhouden). Als gevolg van mijn overgave en de serieuze manier waarop ik deed wat hij me aanried, kwam ik binnen drie jaar tot zelfrealisatie.
Kies de weg die het beste bij je past; de vorderingen die je maakt, hangen af van de mate waarin je serieus bent.

                                                                                                                                     Ik Ben / Zijn  – Nisargadatta Maharaj – Hoofdstuk 16  Zonder verlangen zijn – het hoogste geluk

Print Friendly, PDF & Email