11 juni 2019

Gewaarzijn is moeiteloos en gratis
(30 maart 1971) 

Gebruik elke gelegenheid om je eraan te herinneren dat je gebonden bent en dat alles wat je overkomt veroorzaakt wordt door je lichamelijke bestaan. Angst, verlangen, bezorgdheid, vreugde, al die dingen kunnen niet verschijnen tenzij jij er bent om aan te verschijnen. Maar wat er ook gebeurt is een richtingaanwijzer, die je verwijst naar je eigen bestaan als waarnemend middelpunt. Vergeet de richtingaanwijzers en wees je bewust van dat waar ze naar verwijzen. Het is heel eenvoudig, maar je moet het wel doen!

De menselijke geest is niets meer dan een golf in de oceaan van het bewustzijn. Hij komt en hij gaat, net als een golf. Als oceaan, als water, is hij eeuwig en oneindig. Ken jezelf als de Oceaan van het Zijn, als bron van alle bestaan. Natuurlijk zijn dat allemaal maar vergelijkingen – de Realiteit ligt dieper dan wat beschreven kan worden.

Citaten uit Ik Ben– Zijn – hoofdstuk 48   van Nisargadatta

 

De directe weg

Je moet duidelijk gaan zien dat je je Zelf bent en dat niemand je dat kan afnemen. Ze kunnen je desnoods je lichaam van je afnemen, maar het zelf-zijn blijft. Dat is zonder vorm en boventijdelijk. Het is er altijd al geweest en zal er altijd zijn. Richt je daarop en voel: ik ben mezelf. Dat zelf heeft iedereen. Het is het meest zekere. Wanneer je dit enigszins beseft, worden de banden minder zwaar en kunnen ze verdwij­nen. In ieder geval worden ze betrekkelijk. Zolang het lichaam er is blijven de relaties er in zekere zin, maar je bent er vrij van, omdat je inziet dat je daartoe niet beperkt bent.

Het is een gevoelsmatig, bewust zelf-zijn.
Het is het meest dichtbije wat er is. Dat heeft iedereen, hoewel de meeste mensen zich dat niet zo bewust zijn. Men gaat het zelf-zijn inkapselen in vormen, vastleg­gen in eigenschappen. Het wordt verstopt. Maar, wanneer je terugkeert op het zelf-zijn, ervaar je dat vormen niet belangrijk zijn.

Het zelf-zijn was er vroeger, is er nu en zal er altijd zijn. Het zal er ook zijn wanneer het lichaam is verdwenen en was er ook voor de geboorte en de conceptie. Ga je daar op richten. Het hele leven is een film die verschijnt in het zelf als gewaarzijn. Dit laten gebeuren is de belangrijkste meditatie. Word je bewust van je zelf-zijn. Dan ben je vrij van verleden, heden en toekomst.

Blijf kijken naar wat het belangrijkste is. Dan kun je doen wat je wilt in de gewone wereld.

De overgave aan en bewustwording van het zelf is een directe weg.

Meditatie is niet zitten nadenken of experimenteren op bepaalde niveaus, maar openstellen. Dan kom je tot jezelf. Het is zo gemakkelijk. Je draagt het altijd in je, daarvanuit leef je. Alleen kijk je verkeerd, in de uitwendige wereld, in de lichamelijke en gevoelswereld.
Vraag je steeds af: wat ben ik werkelijk? Wanneer je heel helder en eerlijk kijkt, komt de realisatie. Dan word je wat jezelf bent en altijd al was.

Citaten uit Satsang  van Douwe Tiemersma

 

Print Friendly, PDF & Email